2018 GİO ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!
Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen 2018 GİO Ödülleri, 12 Aralık 2008’de İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu!
Gecenin sunuculuğunu yazar Uğur Kılınç yaptı. Törende MaNga grubunun solisti ve
Osmanlı Cadısı Tırnova kitabının yazarı Ferman Akgül sahne alarak şarkılarını seslendirdi.
2014 yılında Nazlı Eray’a, 2015’te Bülent Somay’a, 2016’da Sevin Okyay’a ve 2017’de Çiğdem Erkal’a verilen “Mavi Anka” Onur Ödülü bu sene, “Puslu Kıtalar Atlası”, “Kitab-ül Hiyel”, “Amat”, “Suskunlar”, “Yedinci Gün” ve “Galiz Kahraman” romanlarının yazarı İhsan Oktay Anar’a değer görüldü. Ödül, yazarı temsilen törene katılan İletişim Yayınları editörü Kerem Ünüvar’a, dernek kurucu üyesi Yiğit Değer Bengi tarafından verildi. Mavi Anka heykelciğinin tasarımı önceki senelerde olduğu gibi oyuncu ve heykeltıraş Biğkem Karavus’un el emeği ve imzasını taşıyordu.
“Yılın En İyi Yayımlanmamış Öyküsü Ödülü”nü, “Ağlayan Kaya” isimli öyküsüyle Sevil Çıtır kazandı. Dinçer Batırbek, Kadir Kayserilioğlu, Arda Keküllüoğlu ve Hürer Ebeoğlu dereceye giren ve başarı ödülüne değer bulunan diğer isimler oldular. Öyküler, Göktuğ Canbaba, Sakine Akgül, Esra Ertan, Merve Çay ve Murat S. Dural’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
“Yılın En İyi İllüstrasyonu Ödülü” ise “God of War “adlı eseri ile Çağdaş Demiralp’in oldu. İllüstrasyon kategorisinde Ahmet Uzun, Tezel Zenginoğlu, Nilsu Halaç ve Semih Özşahin iki ayrı eseri ile başarı ödülüne layık görüldüler. Çağdaş Demiralp ödülünü çizer Yıldıray Çınar’dan aldı. İllüstrasyonlar Yıldıray Çınar, Melike Acar, Eren Arık ve Gülbike Berkkam’dan oluşan jürinin oylarıyla değerlendirildi.
“En İyi Öykü Kitabı” kategorisinde Mehmet Açar, Oylum Yılmaz, Seval Şahin, Murat Başekim ve Barış Müstecaplıoğlu’ndan oluşan ana jürinin değerlendirmesi sonucu ödülü Dex Yayınları’ndan yayımlanan “Av” isimli kitabı ile Yurdagül Şahin kazandı. Yurdagül Şahin’e ödülünü Mehmet Açar jürinin gerekçeli kararını da açıklayarak sundu.
2018 FABİSAD Öykü Ödülü Jürisi Gerekçeli Kararı
Fantazya türünde bir eseri sevmemizin pek çok farklı nedeni olabilir. Kimi zaman öyküdeki sıra dışı karakterler bizi cezbeder, dünyaya ya da o karakterlerin yaşadığı diyara onların gözünden bakmaktan keyif alırız. Kimi zaman yazarın kelimeleri ustaca kullanması, tasvirlerine kattığı derinlik, akıcı ve çarpıcı cümleleri bizi kendine bağlar. Bazen hikayedeki sınırsız hayal gücüyle büyüleniriz, gerçek hayatta asla yaşayamayacağımız maceraları ve keşifleri yazarın kurguladığı efsunlu diyarlarda veya gelecek tasvirlerinde deneyimlemekten zevk alırız. Bazen de eserin kurgusundaki sürprizler ve yazarın zekâsı en çok etkilendiğimiz yönü olur.
Bir edebiyat eserini, tek bir boyutuyla ele almak, onu eksik değerlendirmemize yol açar. Hangi türde olursa olsun, edebi bir eser diliyle, kurgusuyla, karakterleriyle, tasvirleriyle, anlatım tarzıyla bir bütündür. Fantazya türünde bir eserin okurda iz bırakması için, bütün bunlara ek olarak gerektiğinde zengin bir hayal gücüyle gerektiğinde ikna edici bilimsel öngörülerle donatılması gerekir.
Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği’nin düzenlediği bu ödüllerde, en iyi öykü kitabı adaylarını bu bakış açısıyla inceledik. Tüm aday kitapları keyifle okuduk, bazılarını karakterleri, bazılarını yazarın kelimelere hakimiyeti ve öykü anlatma becerisi, bazılarını güçlü bir hayal gücünün eseri oldukları için sevdik. Öyküleri edebi güçleriyle içerdikleri fantazya unsurlarının zenginliği açısından bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, bizim için öne çıkan kitap Yurdagül Şahin’in Av isimli öykü kitabı oldu.
En İyi Öykü Kitabı kategorisinde finale kalan kitapların yazarları Engin Türkgeldi (“Orada Bir Yerde”), Işın Beril Tetik (“Kara Kara Kapkara”), Alper Sezener (“Büyülü Öyküler”) ve Tuba Kumaş’a (“Dünyanın Sonu Geldiğinde”) başarı ödülleri takdim edildi.
Özel Başarı Ödülü ise bu sene; yerli yazarların bilimkurgu-fantastik-korku türündeki öykü ve çizgilerini bir araya getiren çizgi roman dergisi Yabani Dergi’ye ve dergi yöneticisi Devrim Kunter’e verildi. Ödülü Kunter’e dernek kurucu üyesi yazar Galip Dursun takdim etti.
FABİSAD tarafından 6.sı düzenlenen ve 8 Ekim 2016’da kaybettiğimiz yazar, araştırmacı, sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo’nun ismini taşıyan GİO Ödülleri, Giovanni’nin pelerini altında hayal gücünü ödüllendirmeye devam edecek. Çünkü hayal kurmak özgürleştirir…